Vineri, 2024-04-19, 1:08 PM | Meniu | Cont nou | Logheaza-te | RSS
Bun venit Vizitator!

Logare

User:
Parola:

Meniu

Piete/targuri

  • L - D: Bistrita
  • L.: Budesti, Teaca, Spermezeu, Urmenis, Ilva Mare
  • M.: Feldru
  • M.: Beclean, Ilva MIca, Sieu
  • J.: Nasaud, Lechinta
  • V .: Sangeroz, Mijlocenii Bargaului, Milas
  • S.: Monor, Rodna,Tarlisua,Prundu Bargaului, Telciu
  • D.: Lesu, Maieru, Magura Ilvei, Parva, Sant, Rebra, Telciu, Livezile
  • Spune-ne parerea ta

    200

    Parerea ta conteaza

    Cum vi se pare evolutia judetului nostru?
    Total raspunsuri: 357

    Parerea mea despre rromi este ca...
    Total raspunsuri: 184

    Statistica


    Total online: 1
    Vizitatori: 1
    Useri: 0

    Bancuri


    Vremea


    Cauta

    Calendar

    «  Aprilie 2024  »
    LMMJVSD
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930

    Curs valutar - Horoscop


    Horoscop

    Coduri Postale

    Arhiva

    Site prieteni/parteneri


    Bistrita Nasaud - locul unde gasesti ceea ce cauti: date utile, anunturi, jocuri, chat. Top66 Statistici Regional xTrafic.ro TOP-RO - Top siteuri din Romania top65.ro LinkPro - Director Web Director Web Top 100 Romania
    powered by PRBbutton Yahoo bot last visit powered by Ybotvisit.com powered by Mypagerankcheck LinkShare Referral Program Free Shipping on Orders Over $75. Use Code: pbship65 at Checkout. Offer Ends 7.4. Site Wide Summer Sale Kickoff. Shop Styles $50 & Under. Offer Ends 7.1.10. Livescore

    Entries archive

    Găzduire site gratuită — uCoz

    Andrei Mureşanu

    Andrei Mureşanu (n. 16 noiembrie 1816, Bistriţa - d. 12 octombrie 1863, Braşov) a fost un poet şi revoluţionar român din Transilvania. Născut într-o familie de ţărani, a studiat filozofia şi teologia la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Braşov, începând cu 1838. A început să publice poezie în revista Foaia pentru minte, inimă şi literatură. A fost printre conducătorii Revoluţiei din 1848, participând în delegaţia Braşovului la Adunarea de la Blaj din mai 1848. Poemul său Un răsunet, scris la Braşov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele[1] ) şi denumit ulterior Deşteaptă-te, române!, a devenit imn revoluţionar - fiind numit de Nicolae Bălcescu Marseilleza românilor. Din 1990, acesta a devenit imnul României. După revoluţia din 1848, Mureşanu a muncit ca traducător la Sibiu şi a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică şi de protest social. În 1862, poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănatatea precară, a murit în 1863 la Braşov.
     
     
     
     
    Biografie

     
    Andrei Mureşanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, în oraşul Bistriţa. Părinţii poetului erau oameni simpli. Tatăl, Teodor, ţinea în arendă, la Bistriţa, o moară de argăsit scoarţă, care abia asigura existenţa familiei relativ numeroase: soţia şi trei copii. Casa în care locuiau era compusă dintr-o singura chilie ceva mai largă, şi o tindă. Câţiva ani după naşterea poetului, tatăl moare strivit de un car de argăseală. Întreaga greutate a întreţinerii celor trei copii mici rămâne în seama mamei. Fraţii mai mari ai poetului, datorită greutatilor materiale, nu pot urma la şcoli mai înalte, pentru a se califica intr-o profesie intelectuală. Unul a ajuns cântăreţ bisericesc, altul morar, ca şi tatăl. Singur poetul, ajutat de împrejurari şi de o înclinaţie deosebită pentru studii, a mers mai departe. Primele cunoştinţe le primeşte de la un bătrân grănicer, Dănilă Doboş, din Valea-Rocnei.
    În anul 1825 e primit ca elev la Şcoala normală săsească din Bistriţa, iar peste câţiva ani trece la liceul piariştilor, din acelaşi oraş, făcându-se remarcat printre elevii cei mai buni. În 1832 vine la Blaj, unde e ajutat de profesorul Nicolae Marin şi unde studiază doi ani filosofia, apoi teologia. Aici îl are coleg de studenţie, cu câţiva ani mai mare, pe George Bariţ, organizatorul unei echipe teatrale, care dădea spectacole de teatru în limba română. Cu Bariţiu leagă o prietenie adâncă, prelungită apoi de-a lungul multor ani la Braşov.

    Mediul cultural al Blajului, unde, pe lângă spectacolele stângace date de diletanţi, un Timotei Cipariu, de pildă, scria versuri (Egloga, scrisă la 1832 şi reprezentată la un spectacol în anul următor), va înrâuri pe fiul morarului din Bistriţa, stimulându-l pe calea lecturii şi a scrisului. Când George Bariţ părăseţte Blajul, preluând conducerea şcolii române din Braşov, în anul 1837, se gândeşte să-l aducă de la Blaj şi pe Muresanu. Întrucat poetul era încă student în ultimul an, Bariţiu îi obţine dispensa de a intra în învaţământ fără a-şi fi terminat studiile. Astfel că în anul 1838 Mureşanu se stabileşte la Braşov, ca institutor la şcoala română condusă de Bariţiu. Peste doi ani, în 1840, trece ca profesor la gimnaziul românesc, în care calitate funcţionează până în anul 1849. Paralel, el începe să colaboreze la gazetele lui Bariţ, Foaie pentru minte... şi Gazeta de Transilvania, cu poezii şi articole. În acest timp are prilej să cunoscă o seamă de poeţi din Principate, pe Grigore Alexandrescu, Ion Heliade-Rădulescu, Cezar Bolliac, mai târziu pe Dimitrie Bolintineanu şi Vasile Alecsandri, care obişnuiau să vină vara, cum ne informeaza Bariţiu, la băi la Vâlcele, nu departe de Braşov. Acest contact cu poeţi deja consacraţi va stimula începuturile literare ale bardului ardelean şi va influenţa în mod vizibil creaţia sa poetică.

    Poezia sa e din ce în ce mai combativă, mai legată de frământările sociale ale poporului. La 1848 e printre fruntaşii revoluţiei. Cu acest prilej scrie Răsunetul, care devine marşul revoluţionarilor români din Transilvania. În 1849, după înfrângerea revoluţiei, poetul trece în Muntenia, împreună cu Bariţiu. Aici e luat prizonier de armata ţaristă şi dus până în nordul Moldovei. La întoarcere se stabileşte ca funcţionar la Sibiu : "concepist guvernial" şi translator de limba română la Buletinul oficial al guvernului. Aici colaborează la ziarul local Telegraful român, cu poezii şi cu un ciclu de articole, nesemnate (Artile sau măiestriile cele frumoase, Românul şi poezia lui, Românul în privinta muzicei, Românul în privinţa picturei, Măiestria tiparului), care urmăreau iniţierea publicului cititor în diferite ramuri ale artei. Poetul suportă greu munca de conţopist. Câţiva ani el închină ode măgulitoare împaratului austro-ungar şi guvernatorului Transilvaniei. Treptat se însingurează. Rândurile scrise la 1855 fostului său profesor Simion Bărnuţiu, care-i propunea să vina la Iaşi, unde-i făcuse rost de o catedră, sunt ale unui decepţionat:„Domnul meu - spunea el - chemarea mea ar fi să mă cuprind cu Pegasul, aspirînd la Olimp, şi ca să o pot face aceasta bine, aveam trebuinţă de câteva peregrinajuri pe la pământul cel clasic, iar nu să vând participii, sau, mai rău, să traduc guvernului meu hârtii ciocoieşti, pe care consorţii mei nu le vor, sau nu le pot descifra.”

     
    Poetul continuă să scrie poezii patriotice, cu caracter social protestatar. În ultimii ani ai vietţi traduce Nopţile lui Young, precum şi o buna parte a Analelor lui Tacit. Cu ani în urmă scrisese şi o gramatică românească în limba germană. Manuscrisele acestor lucrări nepublicate nu s-au păstrat. La 1861 e pensionat, dar pensia dată de guvernul cezaro-crăiesc al Transilvaniei nu-i ajunge să-şi întreţină familia. La 1862 îşi tipăreşte în volum poeziile. Volumul cuprindea cea mai mare parte a poeziilor originale publicate de autor în presă, precum şi o parte din traduceri. Vânzarea cărtii i-ar fi adus, pe langă o reconfortare morală, o oarecare înviorare în bugetul familiei. Dar cărţile se vând greu. Iacob Mureşanu face apeluri insistente către publicul român, în Gazeta Transilvaniei, de a-l ajuta pe poetul aflat în mizerie şi bolnav, cumpărându-i poeziile. Societatea "Astra" îi acordă lui Mureşanu un premiu de 50 de galbeni. Peste un an, în noaptea de 11 spre 12 octombrie, poetul se stinge la Braşov, în sărăcie, "în urma unui morb nervos îndelungat", cum se menţiona în anuntul mortuar publicat în Gazeta Transilvaniei, lăsând în urmă un băiat, pe nume Gheorghe, elev în clasa a VII-a la gimnaziu, o fetiţă de 11 luni, Eleonora, şi pe soţia sa Suzana. Înmormantarea i-a fost cu pompă: a luat parte un numeros public, profesorii şi tineretul şcolar din oras, care însoţeau sicriul cu torţe şi decoruri.


     
    Tabel cronologic
     
    1825
    Este primit la Şcoala normală săsească din Bistriţa, apoi la liceul piariştilor din acelaşi oraş.
    1832
    Merge la Blaj, unde studiază doi ani filozofia, apoi teologia, avându-i profesori pe Timotei Cipariu şi George Bariţiu, coleg mai vârstnic şi care îi va deveni prieten apropriat. Echipele teatrale organizate de George Bariţiu şi producţiile literarea ale lui Timotei Cipariu îl înrâuresc pe tânărul student, stimulându-l pe calea lecturii şi a scrisului.
    1838
    Merge la Braşov ca institutor la Şcoala Română de aici, chemat de George Bariţiu care era directorul şcolii. Trece apoi profesor la gimnaziu, unde preda şi vărul său, publicistul Iacob Mureşanu
    1839
    Începe să colaboreze la revistele lui George Bariţiu: Foaie pentru minte, inimă şi literatură şi Gazeta de Transilvania cu poezii şi articole. Debutul îl face cu poezia Fetiţa şi păsărica. Semnează uneori cu pseudonime: Sereţeanu; Urziceanu, dar mai ales Emiratul din Carpaţi. Publică şi traduceri, prelucrări şi adoptări după autorii întâlniţi în revistele străine.
    iulie 1843
    În Foaie pentru minte, inimă şi literatură publică poezia Glasul unui român.
     
    iunie 1844
    În aceeaşi revistă publică articolul Câteva reflexii asupra poeziei noastre, urmat (în noiembrie) de Duplică (Asupra poeziei), unele dintre primele contribuţii de teorie literară.
    1845
    În aceeaşi revistă publică poeziile O privire peste lume şi Un suspin, precum şi articolul Proprietate (avere, moşie). La Braşov, Andrei Mureşanu are prilejul de a cunoaşte pe cei mai importanţi poeţi din Muntenia şi Moldova: Ion Heliade Rădulescu; Grigore Alexandrescu; Dimitrie Bolintineanu; Cezar Bolliac; Vasile Alecsandri, care veneau vara la băi la Vâlcele, lângă Braşov.
    1847
    În aceeaşi revistă publică poezia La muza mea.

    1848
    Andrei Mureşanu este printre fruntaşii revoluţiei române din Transilvania.
    iulie 1848 - În toiul revoluţiei, scrie şi publică în Foaie pentru minte, Inimă şi literatură, imnul care îl va face celebru: Un Răsunet (cunoscut sub numele Deşteaptă-te, române), care devine marşul revoluţionarilor români din Transilvania, iar după 1989 - imnul de stat al României.
    1849
    După înfrângerea revoluţiei, din Transilvania, Andrei Mureşanu trece Carpaţii în Muntenia, împreună cu George Bariţiu; sunt luaţi prizonieri de armata ţaristă(rusă)şi duşi în nordul Moldovei. Eliberat, Andrei Mureşanu se stabileşte la Sibiu ca funcţionar: Concepist Guvernial şi translator de limba română la Buletinul Oficial al guvernului. La Sibiu colaborează cu poezii şi articole la ziarul local Telegraful Român.
    1850
    Publică în Foaie pentru minte, inimă şi lieratură, poeziile Un devotament familiei Hurmuzachi şi Vers funeral, tipărit în volumul din 1862 sub titlul Cătră martiri români din 1848-49.
    1853
    În Telegraful român, publică articolele: Arţile sau măiestriile cele frumoase, Românul şi poezia lui, Românul în privinţa muzicei, Românul în privinţa picturei (zugrăvirei).
    1854
    În Foaie pentru minte, inimă şi literatură, publică poeziile: Trei monumente la Buzău, Focşsani şi Iaşi; Locul fericirii; Anul Nou 1855; Moldova la anul 1855; Fanariotul şi darea; Cugetări I: Mintea; Cugetări II: Lumina şi adevărul; Cuvântul unui peregrin - toate semnate Eremitul din Carpaţi. În Telegraful român, publică articolul Măiestria tipariului.
    1862
    La Braşov îi apare unicul său volum de versuri: Din poeziele lui Andreiu Murăşanu, premiat de ASTRA (Asociaţia Românilor din Transilvania) cu 50 de galbeni.
    1973
    La Sibiu este înălţat bustul din bronz al lui Andrei Mureşanu, realizat de sculptorul sibian Gyenge Imre. 



    Valer Rus: Pentru o istorie a imnului naţional în pagina web a muzeului Casa Mureşenilor din Braşov..
     
     

    Tech Depot - An Office Depot Co. LinkShare_120x90_ButtonV2